Például a rózsaszín szalvéta megnöveli az édes íz érzékelését, és csökkenti a keserűségérzetet, ami miatt desszertek mellé ideális, a tengerkék szín mellett pedig intenzívebbnek érezzük a tojás és az indiai ételek ízét. A narancssárga és a sárga szalvéta mellett kevésbé érezzük sósnak az ételeket, a rózsaszín csökkenti a keserű ízeket, így például a grépfrútot édesebbnek érezzük, míg a rózsaszín és a piros színek desszertekhez a legjobbak. A mustársárga minden zöld színű étel ízét kiemeli, beleértve a tenger gyümölcseit is. A szürke színű szalvéta mellett pedig a mediterrán ételek íze gazdagabb lesz.
Több elmélet is van, mi lehet ennek az oka: az egyik, hogy a tálalás eleve finomabbnak és frissebbnek mutatja az ételeket, így az agyunk gyakorlatilag be van csapva, és intenzívebbnek érezzük az ízeket, ha megfelelő a teríték – és emiatt számít a szalvéta színe is. Egy másik elmélet szerint az agyunk színeket kapcsol az ízekhez, például a kék és a fehér a sóssághoz kötődik. Bármi is az oka a jelenségnek, érdemes kipróbálni – és később is odafigyelni rá, ha vendégeket várunk.
Forrás: Ripost
]]>![]() |
![]() |
![]() |
Ha nagyobb tárgyat kívánunk befedni, először csak egy részét kenjük be, nehogy munka közben megszáradjon. A feltett mintát nagyon óvatosan, középről a szélek felé szivacs segítségével nyomogassuk rá a felületre. Tartósabb az eredmény, ha a felragasztott mintát felülről is átkenjük a ragasztóval.
Amennyiben textilre ragasztottunk szalvétát, mindenképpen felülről is ragasztózzunk, majd selyempapír között vasaljuk át – lakkozásra nincs szükség.
Majd vidd fel a repesztő festéket, és hagyd száradni. Minél tovább szárad, annál nagyobbak a repedések, de ha túl sokáig (pl. egy nap) vársz, már nem hat. Javasolt nagyjából egy órát várni. Majd vigyük fel a második színt.
]]>