Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/konde/web-szalveta/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/konde/web-szalveta/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1041

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/konde/web-szalveta/wp-includes/pomo/plural-forms.php:210) in /home/konde/web-szalveta/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Szalvétahajtogatás http://szalveta.konde.hu ... a szép asztal örömet okoz ... Wed, 28 Jun 2017 12:02:15 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 Esz­mé­let­len, mi de­rült ki a szal­vé­tá­ról http://szalveta.konde.hu/?p=290 Wed, 28 Jun 2017 11:54:38 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=290 Egy hangulatos vacsoránál létfontosságú a teríték, a zene, a fények helyes megválasztása, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Egy új kutatás olyasmire derített fényt, amire biztos nem gondoltál: a szalvéta színe is kulcsfontosságú, és nem csak az asztal színeinek harmonizálása miatt. A kutatás nem állít mást, mint hogy befolyásolja az ízérzékelést,és még azt is feltárták, hogy az egyes színekkel milyen ízhatásokat érhetünk el.

Például a rózsaszín szalvéta megnöveli az édes íz érzékelését, és csökkenti a keserűségérzetet, ami miatt desszertek mellé ideális, a tengerkék szín mellett pedig intenzívebbnek érezzük a tojás és az indiai ételek ízét. A narancssárga és a sárga szalvéta mellett kevésbé érezzük sósnak az ételeket, a rózsaszín csökkenti a keserű ízeket, így például a grépfrútot édesebbnek érezzük, míg a rózsaszín és a piros színek desszertekhez a legjobbak. A mustársárga minden zöld színű étel ízét kiemeli, beleértve a tenger gyümölcseit is. A szürke színű szalvéta mellett pedig a mediterrán ételek íze gazdagabb lesz.

Több elmélet is van, mi lehet ennek az oka: az egyik, hogy a tálalás eleve finomabbnak és frissebbnek mutatja az ételeket, így az agyunk gyakorlatilag be van csapva, és intenzívebbnek érezzük az ízeket, ha megfelelő a teríték – és emiatt számít a szalvéta színe is. Egy másik elmélet szerint az agyunk színeket kapcsol az ízekhez, például a kék és a fehér a sóssághoz kötődik. Bármi is az oka a jelenségnek, érdemes kipróbálni – és később is odafigyelni rá, ha vendégeket várunk.

 

Forrás: Ripost

]]>
Halacska (Videó) http://szalveta.konde.hu/?p=287 Mon, 27 Apr 2015 04:27:28 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=287

]]>
Húsvéti decoupage szalvéták http://szalveta.konde.hu/?p=278 Tue, 31 Mar 2015 07:56:42 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=278 Húsvét témájú decoupage szalvéták, amelyekkel bármit díszíthetünk.
A díszítés technikája ITT olvasható

termekn133-husveti_decoupage_dekupazs_szalveta
termekn134-husveti_csibe_decoupage_szalvata
termekn99-husveti_nyuszi_decoupage_szalveta
termekn94-husveti_decoupage_szalveta
termekn13-husveti_szalvetak_4
termekn98-husveti_decoupage_szaetak
termekn12-husveti_szalvetak_3
termekn11-husveti_szalvetak_2
termekn10-husveti_szalvetak
]]>
Dekupázs (decoupage) http://szalveta.konde.hu/?p=245 Tue, 31 Mar 2015 06:58:48 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=245 A Dekupázs (decoupage) technikával könnyen készíthetünk érdekes kiegészítőket a lakásunkba akár a legegyszerűbb tárgyakból, de díszíthetjük vele a virágládáinkat vagy akár a kötényünket is.

ikona_product_32953_120328191620_1
napraforgosdoboz_34119643
ikona_product_32953_120604094710_1
  • Hungarocell (pl. gömbök)
  • Kartonpapír (pl. doboz)
  • Agyag (pl. bögre, kaspó, váza)
  • Textil (pl. táska, erszény, kötény)
  • Műanyag (pl. edény, doboz, tányér, tárolóedény, virágláda)
  • Üveg (pl. befőttes, sörös, boros, díszváza, üveg edény)
  • Fa (pl. képkeret, tálca, dobozok)
Szerezzük be a szükséges kellékeket:
  • Dekupázs ragasztó
  • Lakk
  • Akrillfestékek
  • Töredező festékek
  • Ecsetek, szivacsok, olló
  • Díszítendő dolgok
Tisztítsuk meg a használni kívánt tárgyat, és várjuk meg, míg teljesen megszárad.
Alapozzuk le a tárgyat alapozó vagy akrillfestékkel.
Vágjuk ki a használni kívánt mintákat a szalvétából, majd válasszuk le a legfelső (színes) réteget, a későbbiekben ugyanis már csak ezzel dolgozunk.
Ha az alapozó festék teljesen megszáradt, decoupage ragasztóval kenjük be a tárgynak azt a felületét, ahova a kivágott minta kerül.

Ha nagyobb tárgyat kívánunk befedni, először csak egy részét kenjük be, nehogy munka közben megszáradjon. A feltett mintát nagyon óvatosan, középről a szélek felé szivacs segítségével nyomogassuk rá a felületre. Tartósabb az eredmény, ha a felragasztott mintát felülről is átkenjük a ragasztóval.

Ha megszáradt a ragasztó, kenjük át lakkal az egész tárgyat, ami szebbé és tartósabbá teszi a munkánkat.

Amennyiben textilre ragasztottunk szalvétát, mindenképpen felülről is ragasztózzunk, majd selyempapír között vasaljuk át – lakkozásra nincs szükség.

A repesztéshez (töredezett hatás) válaszd ki az alapszínt, amit felviszel – ez látszódik majd a repedésekben.

Majd vidd fel a repesztő festéket, és hagyd száradni. Minél tovább szárad, annál nagyobbak a repedések, de ha túl sokáig (pl. egy nap) vársz, már nem hat. Javasolt nagyjából egy órát várni. Majd vigyük fel a második színt.

]]>
Szalvéta répa http://szalveta.konde.hu/?p=234 Mon, 16 Mar 2015 19:10:14 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=234 Hozzávalók:
Carrot-Napkin-Bundles-Supplies

Az elkészítés lépései:
Carrot-Napkin-Bundles-step-1

Carrot-Napkin-Bundles-step-2

Carrot-Napkin-Bundles-step-3

Carrot-Napkin-Bundles-step-4

Carrot-Napkin-Bundles-with-Ties

]]>
Nyuszi 3. http://szalveta.konde.hu/?p=225 Mon, 16 Mar 2015 18:39:55 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=225 tovagliolo_portauovo1

tovagliolo_portauovo2

tovagliolo_portauovo3

tovagliolo_portauovo4

]]>
Rózsa hajtogatása (videó) http://szalveta.konde.hu/?p=219 Thu, 05 Mar 2015 08:37:02 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=219

]]>
Hópihe (Videó) http://szalveta.konde.hu/?p=213 Fri, 06 Feb 2015 19:38:18 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=213

]]>
Gyertya (Videó) http://szalveta.konde.hu/?p=210 Thu, 05 Feb 2015 17:59:18 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=210

]]>
Nyuszi 2 (Videó) http://szalveta.konde.hu/?p=181 http://szalveta.konde.hu/?p=181#respond Mon, 02 Feb 2015 18:03:24 +0000 http://szalveta.konde.hu/?p=181

]]>
http://szalveta.konde.hu/?feed=rss2&p=181 0