Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/konde/web-szalveta/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/konde/web-szalveta/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1041
Szalvéta etikett « Szalvétahajtogatás
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/konde/web-szalveta/wp-includes/post-template.php on line 284
… a szép asztal örömet okoz …

Szalvéta etikett

etik
Az étkezés megkezdése előtt szembekerülünk a szalvétával, amely lehet a tányérra, a tányér mellé készítve, egyszerűen díszesen hajtogatva. Jobb éttermekben és protokolláris rendezvényeken kizárólag damaszt szalvétát alkalmaznak.

 

A szalvétát az ölünkbe terítjük (a nemzetközi gyakorlatból kikopó angol szokás szerint a férfiaknak a nyakba – a gallér alá kell beakasztani). A szalvéta egyrészt védi a ruhát az esetleg lecsöpögő levestől, mártástól, zsírtól, egyéb ételmorzsától, másrészt a kéz, illetve ivás és beszéd előtt a száj megtörlésére szolgál. Gusztustalan látvány, ha a poháron marad a zsíros, ételes száj nyoma.

Az illedelmes szalvétahasználathoz tartozik, hogy a szalvétát csak az elkerülhetetlen mértékben piszkítjuk. De használjuk, hiszen azért van ott! Étkezés után nem hajtjuk össze, hanem lazán összegyűrve a tányér mellett hagyjuk.

Az étkezés után gondosan összehajtogatott szalvéta általánosan elterjedt nemzetközi szokás szerint azt jelenti, hogy a vendég a kiszolgálással vagy az étel minőségével nem volt megelégedve. („Mintha nem is ettem volna!”)

Bajszos, szakállas férfiak használják gyakrabban a szalvétát!

A szalvéta egyszerűbb étkezéseknél (esetleg munkaétkezésnél is) lehet papírszalvéta, de ezt már egyre kevesebb étterem engedi meg magának. A papírszalvétát gyakran – lehetőleg szépen hajtogatva – a pohárban vagy a tányéron helyezik el. A papírszalvétát az utolsó fogás végeztével a tányér mellé, ha erősen használt, a tányérba helyezzük (hogy ne ejtsen foltot az abroszon). A használt papírszalvétát sosem illik a hamutartóba tenni.

terites